OGS’DE EN ÇOK SORULAN SORULAR VE YAPILMASI GEREKENLER

SORU 1:OGS ile ilgili sorunlarımızda nerelere başvurmalıyız?

CEVAP 1 Fatih Sultan Mehmet Köprüsü OGS Danışma Merkezinden 7:30-12:30 13:30-23:00 saatleri arasında telefonla ya da bizzat başvurarak bilgi alabilirsiniz.OGS Danışma personelleri dışında aldığınız bilgiler eksik ya da yanlış olabilir.Bu nedenle lütfen yetkisiz kişilerin size verdiği bilgilere göre hareket etmeyiniz!



SORU 2:Uzun zamandır OGS kullanıyorum;geçen gün geçiş sırasında elektronik etiketim okunamadı ve KAÇIŞ uyarısı aldım.Herhangi bir cezam olur mu?Ne yapmam gerekir?

CEVAP 2:Şayet bu geçişinizi beyan ettiğiniz araç ile yapmışsanız(kayıtlı plaka)ve OGS hesabınız AKTİF durumda ise herhangi bir cezanız olmayacaktır. Bu geçişiniz, otomatik olarak normal geçiş ücretine çevrilip aktif olan hesabınızdan düşecektir.Bundan sonraki geçişlerinizde normal geçiş mesajı almaya devam ediyorsanız;OGS kullanmaya devam edebilirsiniz.



SORU 3:OGS elektronik cihazım son 2-3 kez geçişimde okunamadı ve KAÇIŞ uyarısı aldım. Cezam olur mu?Ne yapmalıyım?

CEVAP3:Bu geçişlerinizi beyan ettiğiniz araç ile yapmışsanız(kayıtlı plaka)ve OGS hesabınız AKTİF durumda ise; herhangi bir cezanız olmayacaktır. Ancak cihazınız arızalanmış ya da hesabınıza zamanında para yatırmadığınız için KARA LİSTEYE girmiş ve hesabınız iptal edilmiş olabilir.Bu şekilde ;OGS’ yi kesinlikle kullanmayınız ve cihazınızı test yaptırınız.Cihaz test sonucu arızalı ya da KARALİSTEDE çıkarsa kullanmayınız ve değiştiriniz.

SORU 4:Elektronik cihazımın arızalı olduğunu düşünüyorum. Cihazımı nerelerde kontrol ettirebilirim?

CEVAP 4:Cihazınızı; Karayolları Fatih Sultan Mehmet Köprüsü Bakım Binası;Boğaziçi Köprüsü Bakım İşletme Başmühendisliği ;Mahmutbey İstasyonu;Çamlıca İstasyonu ve İzmir Tahtalıçay ve İzmir Şehitlik İstasyonlarında mesai saatleri içinde test yaptırabilirsiniz.(Mahmutbey İstasyonu 24 saat test İşlemi yapmaktadır Fatih Sultan Mehmet Köprüsü Bakım Binası(OGS Merkezi) 7:30-12:30 13:30-23:00 saatleri arasında test ve danışma hizmetlerini vermektedir.)



SORU 5:OGS üyesiyim,aracımda OGS elektronik etiketi olmadan ya da arızalı cihaz ile kayıtlı aracım ile geçiş yapabilir miyim?

CEVAP 5:OGS şeritlerini kullanmak isteyen sürücüler araç ön camlarında FONKSİYONEL durumda cihaz bulundurmak zorundadır. Bu nedenle kesinlikle bu şekilde geçişlere devam edilmemelidir.Aksi durumda normal geçiş ücreti uygulanmayacaktır.



SORU 6:OGS’ ye yeni abone oldum fakat hiç normal bir geçiş yapamadım ve cihazımdan ‘’BİP’’sinyalini alamadım. Cihazım arızalı olabilir mi?Ne yapmalıyım?

CEVAP 6:Şayet aracınızın ön camı atermik(ısı yalıtımlı) ise cihazların camda monte edileceği özel bölgeler bulunmaktadır.(Renault Megane;Laguna;Clio;Kangoo;Opel Vectra;Astra;Citroen;BMW;Mercedes vb)

Bu durumda Karayolları danışma birimlerinde cihazınızı test ettirip cihazın takılacağı yerler hakkında bilgi alabilirsiniz.Cihazın geçiş sırasında BİP sinyalini vermesi gerekmektedir.



SORU 7:OGS abonesiyim ve otoyollarda zaman zaman giriş gişelerinde sorun yaşıyorum ve çıkış gişesinde ödemem gereken miktardan daha fazla uzak mesafe ücreti ödüyorum. İtirazımı nereye yapabilirim?

CEVAP 7 Problem yaşadığınız tarihten itibaren 45 gün içinde OGS Danışma Merkezinin 0212 2634223 nolu faksına dilekçe gönderdiğiniz ya da bol17@kgm.gov.tr adresine e-mail ile başvuruda bulunduğunuz takdirde gerekli inceleme ve düzeltme işlemleri Karayolları tarafından yapılabilecektir.(Dilekçenizde araç plakanızı; OGS hesap numaranızı; giriş/çıkış istasyonlarınızı mutlaka belirtiniz.)






SORU 8:OGS geçişlerimi nereden takip edebilirim?

CEVAP 8:Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü talep eden kullanıcılara 3 ayda bir ücretsiz ekstre göndermekte olup;Ziraat Bankası Genel Müdürlüğünden ya da 444 00 00'dan alacağınız internet şifreniz ile www.ziraatbank.com.tr adresinden geçişlerinizi takip edebilirsiniz.



SORU 9:OGS bakiye durumumu nereden öğrenebilirim?

CEVAP 9:OGS de yaklaşık bir bakiye bilgisi olmakla birlikte bakiye durumlarınızı Ziraat Bankası şubelerinden ya da Ziraat Bankası Genel Merkezden öğrenebilirsiniz.Ayrıca bakiye durumunuzu www.ziraatbank.com.tr adresinden öğrenebilirsiniz. .OGS de on-line bir sistem olmadığı için şubelerden öğrendiğiniz miktarlarda henüz hesabınızdan tahsil edilmemiş geçişler olabileceğini de unutmayınız.OGS hesaplarınıza Kredi kartı otomatik ödeme talimatı vermeniz faydanıza olacaktır.



SORU 10:OGS hesabıma yeterli miktarda para yatırdım fakat hala geçiş sırasında ‘’Kredi Az’’ uyarısı almaktayım.Bundan dolayı bana gecikme faizi uygulanacak mı?

CEVAP 10:OGS’ de;Banka Merkezi ile Karayolları Ana Kontrol Merkezi bağlantısı on-line yapıda çalışmamaktadır.Karayolları Ana Kontrol Merkezi ile OGS şeritleri arasındaki veri alışverişi telefon hatları vasıtasıyla olmaktadır. Bu nedenle iletişim problemi olmadığı durumlarda para yatırdıktan sonra 1-2 gün daha OGS şeritlerinde ‘’Kredi Az’’ uyarısını görürsünüz.Geçişleriniz banka tarafından hesabınızdan tahsil edildiği için ; bankada bakiye durumunuz –10YTL üzerinde ise geçişlerinize faiz uygulanmaz.



SORU 11: Kredi kartımdan Otomatik Ödeme talimatı verdim fakat ‘’Kredi Az’’uyarısı alıyorum. Ne yapmam gerekir?

CEVAP 11: Ziraat Bankası şubelerinden bakiye durumunuzu kontrol ediniz. Otomatik Ödeme talimatınız ile ilgili ne türlü bir sorununuz olduğunu Ziraat Bankası Genel Müdürlüğünden ya da 444 00 00 nolu telefondan öğrenebilirsiniz. Kredi kartı ödeme işlemleri;EFT ilgili işlemleri banka gerçekleştirmektedir.Otomatik Ödeme talimatı verdiğiniz kartınızla ilgili herhangi bir değişiklik olduğu takdirde(yenilenme,iptal vs.) talimatınızı güncellemeniz gerekmektedir.




SORU 12: OGS üyesiyim aracımı sattım ve yeni bir araç aldım.Elektronik etiketimi yeni aracımda nasıl kullanabilirim?

CEVAP 12: Ziraat Bankası Şubenize yeni aracın ruhsat fotokopisi,kimlik fotokopisi,vergi kimlik numaranız ile devir işlemi için dilekçe vermeniz gerekmektedir.Devir işleminizi bankadan yapmadan cihazınızı üye olmayan araçta kullanmayınız.Aksi durumda cezalı duruma düşebilirsiniz.



SORU 13: OGS üyesiyim;aracımı sattım ve OGS kullanmayı düşünmüyorum.OGS hesabımı iptal ettirmeli miyim?

CEVAP 13: Ziraat Bankası Şubenize mutlaka hesabınızın iptali için dilekçe veriniz. Aksi takdirde plakaya bağlı bir aktif hesap olduğu için,hesabınıza geçiş ücretleri yansıyabilir.



SORU 14: Ziraat Bankası şubesinden satın aldığım cihazım arızalandı ve garanti süresi bitmiş. Ne yapmalıyım?

CEVAP 14: 40 $ karşılığında satın alınan Elektronik etiketlerin garanti süresi; satın aldığınız tarihten itibaren; banka tarafından 36 ay şeklinde belirlenmiştir.(Kullanım bedeli karşılığı kiralanan cihazların garanti süresi yoktur.)
Garanti süresi dolmuş arızalı cihazınızın hesabının iptali için şubenize mutlaka dilekçe veriniz. Hesabınızda kullanabilir bakiye var ise yeni açtıracağınız OGS hesabına aktarım yaptırabilirsiniz.Ayrıca aracınızın torpido gözü de dahil; araçta 2 adet elektronik etiket bulundurmayınız!


SORU 15: OGS cihazım kayboldu/çalındı ne yapmam gerekir?



CEVAP15: OGS hesabınızın iptali için Ziraat Bankası şubenize dilekçe veriniz.Aksi durumda yapılan geçiş ücretlerini ödemek durumunda kalabilirsiniz.





SORU 16: OGS üyesiyim ancak Kartlı Geçiş Sistemi(KGS) şeridinden geçiş yaptım; cezam olur mu?



CEVAP16: Sistemde sadece OGS şeritlerinden geçiş yapılması zorunludur.Aksi durumda normal geçiş ücreti ve 10 kat idari para cezası ile birlikte normal geçiş ücretinin 11 katı cezalı duruma düşülecektir.











SORU 17:OGS hesabıma zamanında geçişlerimi karşılayacak miktarda para yatırışı yapmadım.Kredi Az uyarısı almaktayım.Sorun olur mu? Cezaya girer miyim?



CEVAP 17: Otomatik Geçiş Sistemi kullanıcı sözleşmesinde:



Madde4:''Otomatik geçiş şeritlerini kullanmak isteyen sürücüler;araçlarının ön camı iç yüzeyinde fonksiyonel durumda olan ve geçiş için yeterli krediye sahip elektronik etiket bulundurmak zorundadır.''



Madde5:’’Kullanıcı OGS hesabındaki geçiş ücreti kredisi bittiğinde,geçiş ücreti kredisi olarak bankanın herhangi bir şubesinden aynı hesaba nakit olarak,EFT kanalıyla ve otomatik ödeme talimatı(kredi kartı/KMH)vermek suretiyle yeniden para yatıracaktır.’’ maddeleri yer almaktadır.



Boğaziçi Köprüleri ve Otoyollardan ücret ödemeden geçiş yapan araç sahiplerinden;31.07.2004 tarih ve 25539 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5225 no’lu Kanunun 50.maddesi gereği ücretsiz geçiş yaptığı andan itibaren 10(on) kat idari para cezası kesilmektedir.Bu nedenle tüm uygulamalar sözleşmenize ve yasalara göre yapılmakta olup,bu tür hesaplar KARA LİSTEYE girecektir.Ve hesabınızın iptal sonrası geçişler cezalı şekilde olacaktır.





SORU 18:OGS hesabım para yatırılmadığı için KARALİSTEYE girmiş ve iptal edilmiş görünmektedir? Bu durumda ne yapılması gerekmektedir?OGS’ yi tekrar nasıl kullanıma açtırabilirim?



CEVAP 18:Öncelikle bu tür cihazlar ile geçişlere devam edilmemesi gerekmektedir. OGS hesabınıza ne kadar bakiye borcunuz oluştuğu bilgisini herhangi bir Ziraat Bankası şubesinden öğrenebilirsiniz.Borcunuzun tamamını bankaya ödeme yaptıktan sonra,cihazınız garanti kapsamında ise tekrar formatlanması ve kullanıma açılması işlemi Ziraat Bankası tarafından değerlendirilecektir.Ayrıca Karayollarından plakanıza ait iptal sonrası kaçış cezalarınızın ödemesi yapılması gerekmektedir.





SORU 19: OGS-KGS Gişelerinden Ücret Ödemeden Yapılan Kaçak Geçişlerin Ücretleri Nasıl Yatırılabilir?



CEVAP 19: Boğaziçi Köprüleri ve Otoyollardan ücret ödemeden geçiş yapan araç sahiplerinden;31.07.2004 tarih ve 25539 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5225 no’lu Kanunun 50.maddesi gereği ücretsiz geçiş yaptığı andan itibaren 10(on) kat idari para cezası kesilmektedir.



Ödenmesi gerekli olan miktar, aracın sınıfına karşılık düşen standart geçiş ücreti ve 10 kat idari para cezası ile birlikte 11 kata denk gelmektedir.



Otoyollarda(kapalı sistem) geçiş yapılan istasyona en uzak mesafede bulunan istasyon ücreti esas alınarak aracın sınıfına karşılık düşen ücretin 11 katıdır.



01/06/2005 tarihli Kabahatler Kanununa göre; peşin ödeme yapılması durumunda geçiş ücreti hariç,10 kat ceza üzerinden 1/4 indirim hakkınız bulunmaktadır.

· OGS Kaçış cezaları Tel:0(212) 2570390-2570391-2632897

· Cezalı Geçiş Ücretleri 351113 posta çeki hesabına postaneden yatırılabilir.Alıcı:Fatih S.Mehmet Köprüsü Bak.İşletme Başmühendisliği

Posta çeki üzerine araç plakası mutlaka yazılmalıdır.

· Ya da Ziraat Bankası şubesi; GEÇİŞ.ÜC.İPC adı ve 9102 vergi türü kodu ile banka şubelerine yatırabilir.

Tüm Ödemeler 0(212) 2877122 Nolu faksa mutlaka gönderilmelidir.





SORU 20 OGS-KGS Geçiş ücretleri KDV oranı var mıdır? KDV iadesi almak için banka dekontları kullanılabilir mi?

CEVAP 20 Katma değer Vergisi Kanunun 1/3-g maddesi gereği Otoyol ve Boğaz Köprüleri Geçiş ücretlerine %18 oranında KDV dahil edilmiştir.OGS ve KGS kullanıcıları banka dekontunda gösterilen bedele iç yüzde oranı uygulanmak suretiyle bulunacak Katma Değer Vergisi tutarı, mükellefler tarafından vergi indirimi yapılabilir. Bu vergi otoyol geçişine muhatap mükellefler tarafından, OGS ve KGS bedelleri ödenip alınan dekontlar, yıl geçmemek şartı ile kanuni defterlere kayıt edildiği dönemde( geçiş yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın) indirim konusu yapılabilecektir.





Otomatik Geçiş Sistemi Banka Merkezi T.C. Ziraat Bankası A.Ş Şube Operasyonları Daire Başkanlığı Tandoğan/ANKARA

Tel: 0(312) 2317575 /2222



Otomatik Geçiş Sistemi Ana Kontrol Merkezi Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü Fatih Sultan Mehmet Köprüsü Bakım İşletme Başmühendisliği R.Hisarüstü/İstanbul

Tel: 0(212) 2870024-2879928-2632896



OGS’ni Tanıtıcı Web Siteleri:

1) www.ziraatbank.com.tr

2) www.kgm.gov.tr

3) www.aselsan.com.tr


12 yorum:

Adsız dedi ki...

00BİZİM ARAÇLARIMIZA SÜREKLİ OLARAK KGS KAÇAK GEÇİŞ GÖSTERİLMEKTEDİR ŞÖFÖR BEYANINA GÖRE KARTIMI OKUTUYORUM AMA BİZE HALEN KAÇAK GEÇİŞ GELMEKTEDİR LÜTFEN OGS DE OLDUGU GİBİ EGERKİ PLAKAYA KAYITLI ARAÇLAR KAÇAK GEÇİŞ YAPSALAR BİLE CEZA İŞLENMİYOR KGSYEDE CEZA İŞLENMEMESİ İÇİN BİR ÇALIMA YAPIP ARAÇ SAHİPLERİNİ BU MAGDURRİYETİNİ GİDERMENİZİ RİCA EDERİM

Adsız dedi ki...

ogs lerden her geçtiğimi e-mailime bilgilendirilmesini nasıl talep ederim

TECH GEZGIN dedi ki...

OGSYİ ALDIĞINIZ BANKAYA TALİMAT VERİN ANCAK ONLAR YAPABİLİR

Unknown dedi ki...

kacak geçiş ücretini ödediğim dekont tun gönderilmesi gereken faks numarası devam lı meşkul.ulaşmak imkansız.bunun tek bir faks numarasımı var.tüm araçların tek numaraya yönlenderilmesi biraz zor.yada faks kapalı.üç gündür uğraşıyorum.

Adsız dedi ki...

Yeni aldığım araç üzerine başkası adına OGS kayıtlı görünüyor.
Bu sorun olurmu nereye başvurmam gerekiyor. Tşk.

Adsız dedi ki...

kullandığım araç başkasının adına. ben garanti bankasından kendi adıma ogs alabilir miyim? illaki ruhsat sahibi mi olmak gerekiyor???

Adsız dedi ki...

baskasının ogs ıle tek seferlık kopruden gecıs yapmak ıstıyorum bır sorun olurmu

Adsız dedi ki...

aracımı değiştirdim plaka değişikliği nedeniyle bankama müracaat ettim ogs me işlendive teşekkürle ayrıldım ardimdan telefonla aranarak 40 tl para istendi istenen paranın 15 tl si depozit denildi geri kalan 25 tl bankaya ödenen ogs bedeli imiş ne yapmam gerekli 6 yıldır kullandığım ogs den şimdi bedel isteniyor ne yapmalıyım. Teşekkürler

Adsız dedi ki...

Yeni aldığım araç üzerine başkası adına OGS kayıtlı görünüyor.
Bu sorun olurmu nereye başvurmam gerekiyor.

Adsız dedi ki...

başkası benım ogs yı nasıl hangı dılekce ile degiştirebilir

Adsız dedi ki...

merhabalar,
ben bir araç aldım.araç sahibi ogs sinide bana verdi.şimdi aldığım aracın plakasını değiştirdim.ogs yi bu yeni plakaya nasıl işleteceğim.

teşekkürler.

Adsız dedi ki...

OGS cezalı durumda. Cezası odendiğinde, kapalı olan hesap nasıl aktif hale dönüştürülür.?